Oslo
   
| Oslo | Oslo történelme | Közlekedés Osloban | Oslo nevezetességei | Galéria | Térkép |
Oslo

vilagvarosai.hu on FacebookTerülete: 454 km²
Népessége: 551.832 fő
Népsűrűsége: 1215 fő/ km²
Földrajzi fekvése: 59° 56' É, 10° 45' K
Legmagasabb pontja: 629 m (Kirkeberget)
Hivatalos honlapja: http://www.oslo.kommune.no


Norvégia zászlója
Norvég zászló
3D Animated Flags
by 3DFlags.com

Oslo

Click for Oslo, Norway Forecast

Oslo Dél-Norvégiában található, 59,5°-os északi szélességen. Nyári napforduló idején egész éjjel világos van, télen azonban elég zord szokott lenni az idő, a nap is csak 30°-ig jön fel 2-3 óra erejéig.

Obol

Öböl (Foto: Gregor de Schipper)


A város éghajlata nyáron viszonylag meleg, a nyári hónapok átlagos napi csúcshőmérséklete meghaladja a 20 °C-ot. A lehűlés általában október vége felé érkezik. Az eddig mért legmagasabb hőmérséklet 35 °C volt (1901. július 21-én). A telek hosszúak és hidegek, a januári középhőmérséklet 4,3 °C. A hóesés egyenletesen oszlik el a téli hónapokban, átlagosan évente 30 napig van 25 cm-nél vastagabb hótakaró. A hidegrekord 27,9 °C (1871 februárjában). Az évi átlagos csapadékmennyiség 763 mm, a nyár enyhén csapadékosabb, mint a tél. Oslo télen olyan, mint egy meseváros: kis házikók a domboldalon, fák és jávorszarvasok. Ideális a nyugalmas életre vágyóknak, mert a megélhetés költségei ugyan magasak, de a fizetések is ehhez igazodnak. Oslo a nyugalom és a tisztaság szigete. Oslo az Oslofjord északi végénél fekszik. A fjord, amelyet a várossal átellenben fekvő Nesodden-félsziget csaknem kettévág, a várostól délre fekszik. A többi irányból zöld dombok és hegyek veszik körül. A város közigazgatási területén belül 40 sziget (a legnagyobb Malmøya) és 343 tó (a legnagyobb a Maridalsvannet) található, ez utóbbiak egyébként fontos forrásai a város ivóvizének. A legmagasabb pontja a 629 méter magasan lévő Kirkeberget. Bár Oslo népessége más fővárosokkal összehasonlítva nem nagy, szokatlanul nagy a területe, melynek kétharmadát védett erdők, dombok és tavak teszik ki.

Setapark

Sétapark (Foto: Lozofun)


Számos parkja és nyílt területe szellős és zöld képet ad neki. Nem ritka esemény (különösen télen) vad jávorszarvasok megjelenése Oslo városiasabb részein sem. Oslo, Norvégia fővárosa, egyben az ország legnagyobb városa. A történelem során kétszer is nevet változtatott, először 1624-ben IV. Keresztély dán király tiszteletére Christiania, majd Kristiania névre, illetve másodszor 1925. január 1-jén, eredeti nevének visszavételével. A The Economist 2006. januári listája szerint Oslo a világ legdrágább városa, megelőzve a 14 éve élen álló Tokiót. A félmillió lakosú norvég főváros központja nem tartozik a legszebb városok közé, de csendes, hiszen a város alatt futó alagútrendszerben bonyolítják le a közlekedés nagy részét. A norvégok nagyon sok pénzt fordítanak a környezetvédelemre és a táj szépségének megőrzésére. A kertvárosi részekben szabadon sétálgató jávorszarvasokkal találkozhatunk, és a lovasrendőr lova például nem az utcára, hanem egy zsákba intézi el dolgait. Ugyanakkor az emberek a látszólag „steril" környezet ellenére sem hidegek. Nagyon segítőkészek, és szinte mindenki tökéletesen beszél angolul. Viszont munkaerőhiánnyal küzdenek bizonyos iparágakban. Oslo nagyon tágas, 500 ezer ember él egy Budapestnyi kiterjedésű területen. 4 emeletesnél magasabb házaik ritkán vannak, és a házak gyakran alig látszanak ki a fák közül.

Hegyoldal

Hegyoldal (Foto: Lozofun)


Természetszeretők és barátságosak az osloi emberek. Európa egyetlen másik metropolisa sem virágzott fel annyira az utóbbi években, mint Oslo. A belvárosban késő éjszakáig nyitva tartanak az üzletek, a Karl Johansgate kocsmái, kávéházai és vendéglői állandóan telve vannak, és a színházak előadásaira minden jegy elkel.

Oslo ejszaka

Oslo éjszaka (Foto: Marcus Ramberg)


Mindazonáltal Oslo, Európa egyik legdrágább városa, nem fitogtatja jólétét. Magas életszínvonala ellenére sokat megőrzött északiasan tartózkodó, vidékies, ám barátságos bájából.

További információk Osloról
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact