Oslo
   
| Oslo | Oslo történelme | Közlekedés Osloban | Oslo nevezetességei | Galéria | Térkép |
Oslo nevezetességei

vilagvarosai.hu on FacebookOslo a legrégibb skandináv főváros, nem büszkélkedhet jelentősebb műemlékekkel és nevezetességekkel, mégis hangulatos, mondhatni emberléptékű város, ahol szívesen sétál, gyalogol az ember. Már csak azért is, mert a főváros területének nagy részét erdő borítja. Számos, megtekintésre érdemes fákkal körülvett múzeuma, építészeti műemléke többnyire a belvárosban található, és gyalogszerrel is könnyen elérhető. A keleti Tøyen városzrészben van az arktikus flórát bemutató botanikus kert és az Edvard Munch gazdag életművét bemutató Munch Múzeum is.

a Munch Muzeum

A Munch Múzeum (Foto: jarnieca)


A Bygdøy-félszigeten áll a Norvég Néprajzi Múzeum, a Viking Hajók Múzeuma. Továbbá a Framhuset (ahol Fridtjof Nansen és Roald Amundsen sarkkutató hajóját, a Framot állították ki) és a Kon-Tiki Múzeum (ahol Thor Heyerdahl csendes-óceáni expedícióinak dokumentumai láthatók),

a Kon Tiki

A Kon Tiki (Foto: Hot Pixel Action!)
Thor Heyerdall naploja

Thor Heyerdall naplója (Foto: Hot Pixel Action!)


végül a Norvég Tengerészeti Múzeum is. A város nyugati részén található Frogner parkban Gustav Vigeland 1600 szobrát és 1200 rajzát állították ki. Oslo nevezetes épülete a Városháza. A pályaudvartól délre emelkedik az Akershus Festning. Az erődöt V. Haakon király építtette a 14. században, védelmül a svéd támadások ellen, és uralkodói székhelyét is ide költöztette át Bergenből. A város akkor még kis Hanza-település volt, melyet mindössze 150 évvel korábban alapított III. (Hardrada) Harald király. Az Akaershus Erőd és Kastély, ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi előadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. Edvard Munch, Norvégia leghíresebb expresszionistája és a modern kor egyik legnagyobb festője, szülővárosára, Oslóra hagyta műveit. A külön erre a célra épített Munch Múzeumban 1100 festményét, 4500 rajzát, 18 000 grafikáját és hat szobrát őrzik. A művész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Munch-Sikoly

Munch: Sikoly (Foto: Álvaro)


Nem kisebb, bár egészen más élményt jelent a látogatónak a Gustav Vigeland életművét reprezentáló szabadtéri kiállítás megtekintése a Frogner Parkban. 192 gránit-, bronz- és vasból öntött szobor áll a gyönyörű parkban.

a Monolith

A Monolith (Foto: Desmodue)


A legjelentősebb közülük a 17 méter magas, egyetlen gránittömbből faragott oszlop, a Monolit. Különösen érdekesek az emberi életkorokat ábrázoló féldomborművek a szökőkút körül, a születéstől a halála előtt unokájától búcsúzó aggastyánig. A Vigeland Park gyönyörű természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikező kirándulóknak. A Nemzeti Színház különlegessége a gyönyörű rokokó előtér, szintén a parkban található. Norvégia legfontosabb kulturális intézményei szintén Oslóban vannak. A város központjában található a Nemzeti Színház, a Norvég Színház, az Oslói Új Színház és a Norvég Operaház.

Nemzeti Szinhaz

A Nemzeti Színház (Foto: jarnieca)


Az egyetem régi épületének közelében van a viking kori emlékekben igen gazdag Történeti és Néprajzi Múzeum, valamint a Nemzeti Galéria, norvég és európai művészek festményeinek gazdag gyűjteményével. Hírem még Oslo bevásárlóutcája a Karl Johans gate, Holmenkollen síugrósánc és a revitalizált kikötő, az Akersbrygge. Az Oslói Egyetemhez sok tudományos kutatóközpont kapcsolódik, az egyetemi könyvtár, pedig az ország legnagyobb ilyen intézménye. A város legismertebb előadóterme a főépület Edvard Munch festményeivel díszített aulája, ahol a Filharmóniai Társaság koncertjeit tartják, és ahol a Nobel-békedíjakat átadják. Oslóban több más felsőoktatási intézmény is működik. Osloban volt az első olyan téli olimpia 1952-ben, ahol egy ország fővárosa kapta a rendezés jogát, mellesleg a második világháború óta először indulhatott el a német és a japán csapat. Az időjárás az utolsó pillanatban téliesre fordult. Az éremtáblázat első helyén Norvégia végzett, 7 aranyéremmel, 3 ezüstéremmel és 6 bronzéremmel.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact